Стартира проектът „3D4elderly“ по програмата Еразъм+

3D4elderly

През 2021 г. Алцхаймер България стартира проектът „3D4elderly“ по програма „Еразъм+“. Проектът има за цел да създаде иновативни методи, които да повишат качеството на работата на болногледачите и членовете на семействата, грижещи се за хора с Алцхаймер и различни форми на деменция, като по този начин проектът ще повиши качеството на живот на хората с деменция чрез използване на 3D технология.

Проектът въвежда иновативен подход за справяне с един от първите симптоми, с които се сблъскват хората с Алцхаймер, а именно – краткосрочната загуба на памет. Някои изследвания показват, че е възможно в ранните етапи на болестта на Алцхаймер да се възстановят загубените спомени, стимулирайки специфични неврони в областта на мозъка, отговорна за записването на краткосрочни спомени.

Поради тази причина хората с Алцхаймер се нуждаят от упражнения за когнитивна стимулация, които активизират спомени, език, възприятия, разсъждения, креативност, общителност и преди всичко благосъстояние. Използването на 3D принтирането ще помогне на тези хора, като им предложи мултисензорно изживяване благодарение на създадените инструменти.

Екипът на проекта е съставен от 4 партньорски организации от 4 различни европейски държави (Италия, Испания, България и Литва). Партньорите са с  различни профили на дейност: експерти за 3D печат (CEIPES и CETEM), които са  близки до академичния и бизнес сектор и неправителствени организации, които работят  за интереса на общността – BETI е изследователски институт, който работи в областта на ICT сектора и образователните технологии в целевата група, съставена от възрастни, а Алцхаймер България е партньорът, който работи с хора с Алцхаймер и деменция и техните болногледачи. Алцхаймер България е партньорът  отговорен да разработи и приложи иновативните методи за работа с  3D принтиране в живота на хора с Алцхаймер и деменция, както и на техните болногледачи.