+ 359 898 444 027 office@alzheimer-bg.org

2021 – 2022

2021

„Дигитален внук“

Проектът „Дигитален внук“ беше финансиран по програма „Социални иновации“ на Столична община през 2021 година за проекта „Дигитален внук“. Сумата, която сдружението ще получи за реализиране на проекта, е 4 910 лв.

„Дигитален внук“ е проект, чиято цел е създаването на Наръчник за онлайн терапевтична услуга, която ще даде възможност в условия на пандемия възрастни хора с деменция да получат внимание и грижа. За целта ще се създаде наръчник в помощ на хората над 65 да използват дигитални инструменти за контакт (Скайп, Вайбър, Зуум и Уатсап). Това ще улесни връзката между хората с ранна деменция и техните близки и ще помогне за преодоляване на социалната изолация.

Наръчникът по проекта „Дигитален внук“ ще включва подробна информация относно стъпките, които потребителите трябва да следват, за да се свържат по някоя от четирите платформи с техните близки. Той ще бъде адаптиран чрез предварително тестване, така че да бъде подходящ за употреба от възрастни хора с ранна деменция.

Наръчникът ще бъде изработен от студенти, следващи в направления, свързани със социални дейности, което ще повиши осведомеността сред бъдещите професионалисти и ще акцентира върху нуждата от подобряване на социалните услуги за хора, болни от деменция и техните близки. Проектът ще спомогне и за създаване на контакт между поколенията и развиването на Приятелски настроено общество за възрастните хора, засегнати от деменция.

Дейностите по проекта ще се състоят в рамките на осем месеца, през които ще бъде изработен, тестван и редактиран Наръчникът. Финалният вариант се очаква да бъде завършен през ноември месец тази година, когато ще бъде отпечатан в 50 броя и онлайн версията ще бъде качена на уебсайта на сдружението, където ще бъде достъпен за всеки, който има интерес към него.