+ 359 898 444 027 office@alzheimer-bg.org

Грижи за болен

Абсолютно и безусловно приемане
Начална фаза – Бъдете грижовен партньор
Втора фаза – Структурирайте ежедневието
Напреднала фаза – бъдете гъвкави и креативни
Защо и как да изготвим дневен режим?
Общуване
Хранене
Защо е толкова важна музиката?
  Когато става въпрос за болестта на Алцхаймер, грижите винаги стоят на първо място. В началната фаза на заболяването нуждата от помощ и грижа е почти незабележима, но с напредване на времето тя става постоянна.Грижи за болния

В България, където все още липсва мрежа от професионални грижещи се за болни от Алцхаймер и други форми на деменция, 24-часовите грижи обикновено се поемат от близките. Често те нямат предишен опит и могат да се окажат неподготвени за рязката смяна, която им предстои. Ще се опитаме да дадем максимално полезни и практични съвети, които да улеснят ежедневието както на болните, така и на полагащите грижа за тях.

 

Търпение и разбиране

Болестта на Алцхаймер и другите форми на деменция постепенно заличават способностите за комуникация. Общуването с човек с болестта на Алцхаймер изисква търпение, разбиране и умение да изслушваме.

 
Абсолютно и безусловно приемане
В основата на отношението е абсолютното и безусловното уважение към болния, любовта към него/нея, борбата за приемането на този човек с неговата/нейната болест. По време на трите основни фази на болестта на Алцхаймер се проявяват различни симтоми, или се задълбочават. Познаването на характерните симптоми помага на полагащите грижи да съобразят изграждането на дневен режим, както и да подберат оптимален набор от други дейности за пълноценния живот както на заболелия, така и на себе си.  
Начална фаза – Бъдете грижовен партньор
  В първоначалната фаза на заболяването говорим по-скоро за грижовен партньор, отколкото за истински грижещ се или болногледач. В тази фаза човекът с болест на Алцхаймер има нужда най-вече от подкрепа, любов и компания. Първият ключов момент е непосредствено след поставянето на диагнозата. Този период може да е много труден, затова е от изключителна важност да е заобиколен от близки хора, които да му окажат морална, психическа и емоционална подкрепа.Грижовен партньор Обикновено хората с ранна форма на болест на Алцхаймер или друга деменция се справят с повечето ежедневни задължения и затова нямат нужда от непрестанна помощ. Но е важно да се има предвид, че всеки случай на заболяването е изключително индивидуален, затова и нуждата от грижа и помощ варира от човек до човек. След като отмине първоначалният шок от поставената диагноза, е добре да се помогне на болния с изготвянето на план за бъдещето. И все пак опитът до сега е установил някои сфери от ежедневието, в които човек с ранна форма на заболяването би имал нужда от помощ. Повечето са свързани с постепенното влошаване на паметта:
 • Управление на пари – сметки, разходи, пазаруване и т.н.
 • Спазване на уговорки и срещи
 • Спомняне на познати места и имена
 • Регулярно взимане на лекарства
 • Планиране и организиране
  Помогнете му да организира ежедневието си така, че да е максимално самостоятелен. Можете са разработите система с бележки, графици и списъци, които да подсещат за ежедневните задължения. Включването в дневния режим на рутинни дейности, извършвани по едно и също време, е препоръчително. Най-важна обаче остава емоционалната подкрепа. Човек с Алцхаймер може да се чувства фрустриран, уплашен, самотен, да се срамува от заболяването. Затова е важно да го подтиквате да споделя чувствата и емоциите си, а не да ги задържа в себе си. Също така е добре да бъде подстрекаван да не се отдръпва от социалния живот, а активно да участва в него и да се занимава с дейности, които му носят удоволствие.  
Втора фаза – Структурирайте ежедневието
  С напредване на болестта и навлизане във втората фаза на заболяването се увеличава и нуждата от тръпение, гъвкавост и емпатия от страна на грижещия се, тъй като способностите и личността на болния все повече се променят. Той/тя става все по-зависим от грижите на друг човек, с което отговорността на грижещия се увеличава. Настъпва момент, в който ежедневните рутинни дейности трябва да се адаптират към състоянието на човекът с болест на Алцхаймер. Структурирането става все по-важно.

Отделяйте време и за себе си!

Нуждата от грижи ще нараства все повече с напредване на болестта. Това не означава като грижещ се да забравите за своя собствен живот. Давайте си почивка, отделяйте време да се разтоварите от физическото и психическо натоварване с любими занимания.

Подържайте активен социалния си живот!

  Вижте още: Брошури – Грижи за болните от Алцхаймер    
Напреднала фаза – бъдете гъвкави и креативни
  В най-напредналата фаза на заболяването човек с болест на Алцхаймер или друга форма на деменция е изцяло зависим от грижи. Тук основният приоритет е да се постараем да запазим качеството на живот и достойнството на болния. Макар че той/тя обикновено не може да говори и да изразява нуждите си и личността е променена почти до неузнаваемост, вие все още може да сте в състояние да се свързвате с този човек. На този етап болният има нужда от помощ дори и в най-рутинни дейности като хранене, тоалет, обличане. Практически се изисква присъствието на грижещ се 24 часа, 7 дни в седмицата. В тази фаза болният от Алцхаймер възприема света предимно чрез сетивата си. Също така реагира на ласки, мил тон, любима музика. Затова общуването и грижите могат да се изразяват чрез допир, звук, вкус, мирис. Например можете да:
 • Седнете заедно навън през хубав ден
 • Да му пуснете любима музика
 • Да го/я срешите
 • Да му/й поговирите с приятен тон
 • Да му позволите да помирише цветя и т.н.
 • Бъдете гъвкави и креативни
Защо и как да изготвим дневен режим?
Рутинните дейности в ежедневието могат да са много полезни. Планираният ден ще ви позволи да прекарате по-малко време в чудене какво да правите, и да имате повече време за приятни занимания.
Как да организираме деня?

Включете човека с деменция в занимания, които самите вие обичате – например разходки сред природата, слушане на хубава музика и др. Също така отделяйте свободно време и за себе си. Приятните занимания могат да помогнат в намалена изява на поведенчески симптоми като тревожност, раздразнителност или смени в настроенията.

Преди да пристъпите към изготвянето на план, вземете под внимание:
 • Предпочитанията на човека, неговите интереси, умения, познания, силни страни
 • По какъв начин е структурирал деня си преди болестта
 • В коя част на денонощитето е по-активен
След това установете режим за ежедневните нужди: определете ритъм на ставане и лягане, както и за хранене, душ, преобличане. Дейности, които бихте могли да включите в дневния режим:
 • Домакински дейности
 • Хранене
 • Лични грижи и хигиена
 • Креативни занимания (музика, изкуство, занаяти)
 • Интелектуални занимания (четене, кръстословици, редене на пъзели)
 • Физически упражнения
 • Социален живот
 • Духовни потребности
Не се старайте да запълните всяка една минутта от деня. Човекът с болест на Алцхаймер също има нужда от време, в което да си почива. Най-добре е да се постигне баланс между занимания и почивка, между физически и умствено натоварващи дейности.  
Как да изберем подходящи дейности?
  В по-ранните фази на болестта хората с Алцхаймер се отдръпват от социалния си живот. Затова е важно да ги държим ангажирани. Най-вероятно ще ви се наложи да нагаждате и променяте дейностите спрямо промяната на фазата и състоянието на заболелия. Бъдете гъвкави и креативни! Бъдете креативни Няколко полезни съвета:
 • Вземете под внимание кои са силните му страни и умения
 • Наблюдавайте какво му доставя удоволствие – за едни това може да е четене на вестник, за други пресата да е отегчителна
 • Взимайте под внимание физическите проблеми
 • Фокусирайте се на забавлението, а не на постижението
 • Окуражавайте участието му/й в ежедневието
 • Направете връзка с професията му/й
 • Давайте възможност да упражнява любимите си занимания – например давайте му да чете книга, ако това му доставя удоволствие, макар да не разбира вече съвсем съдържанието
 
Общуване
  Общуването е една от най-съществените, но и най-предизвикателните страни при гижата за болен от Алцхаймер или друга форма на деменция, тъй като уменията за комуникация на болния се влошават с времето. Пълноценно общуване Хората с болест на Алцхаймер имат по-големи затруднения да изразяват мислите и емоциите си. Също така по-трудно и бавно разбират другите. Ето няколко полезни съвета:
 • Бъдете търпеливи и подкрепящи
 • Изслушвайте и се опитвайте да разбирате
 • Не го/я прекъсвайте
 • Избягвайте да критикувате или да поправяте
 • Избягвайте да спорите – ако не сте съгласни с нещо, не спорете. Това обикновено само влошава нещата и засилва проявата на поведенчески симптоми като раздразнителност, тревожност
 • Поощрявайте невербалната комуникация – използването на жестове, мимики, посочване
 • Фокусирайте се на чувствата, а не на фактите
 • Избирайте подходяща обстановка – тихи и уютни места, където няма много разсейващи фактори
 
Хранене
  CaregiverХраненето е съществена част от живота на всеки човек. Както и при здравите хора, за хората с болестта на Алцхаймер и други форми на деменция е изключително важно да се хранят здравословно, пълноценно и разнообразно. Поддържането на балансирана диета с ниско съдържание на мазнини, особено наситени и рафинирани захари и с високо съдържание на свежи, сезонни плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, протеини благоприятства по-бавното развитие на болестта. Съветите, които се дават за хранене, спомагащо превенцията или непоявяването на болест на Алцхаймер или друга форма на деменция е същата, която има оптимален ефект и при наличието на болестта.   Начинът, по който е поднесена и приготвена храната може да помогне на човека с болест на Алцхаймер и на грижещия се. Ето и няколко полезни съвета:
 • Хранете се в изчистена обстановка – колкото по-малко предмети има на масата, толкова по-лесно болният ще задържи вниманието си върху храненето
 • Поднасяйте храната подходящо нарязана, за да бъдат лесни за взимане
 • Поднасяйте храна, която лесно се консумира с пръсти – например парчета риба, резени плод
 • Предоставяйте достатъчно време за хранене
 • Хранете се заедно
 • Имайте предвид, че човекът с деменция може да не си спомня кога или дали се е хранил
 
Защо музиката е толкова важна?
  Изследванията показват, че музиката може да е могъщ помощник. Тя може да намали проявата на поведенческите синдроми като раздразнителност, агресия, тревожност, характерни за средната фаза на заболяването. Музика и танц
 • Музиката е начин за общуване дори след като комуникацията с думи вече е невъзможна.
 • Музиката има силно влияние върху емоциите на всички хора. Можете да я използвате, за да предизвикате желано от вас насторение.
 • Може да стимулира физическата активност: танцът е мощно средство не само за поддържане на здраво тяло, но и като терапия. Чрез него могат да се освободят емоции, които е трудно да бъдат показани по друг начин, също така се освобождават напрежение и стрес.
       

Предстоящи събития