+ 359 898 444 027 office@alzheimer-bg.org

Митове

Мит № 1
Загубата на паметта е естествена част от стареенето
С напредване на възрастта паметта естествено отслабва леко, което води до случайни проблеми със запомняне или спомняне като например името на човек, с когото току-що сте се запознали. За съжаление, загубата на паметта при болестта на Алцхаймер е много повече от случайна. Това е заболяване, което кара мозъчните клетки да не функционират нормално и в крайна сметка да умират. Когато това се случи, болният може да забрави името на свой много добър приятел или пък пътя до дома, където живее от десетилетия.
Може да бъде много трудно да се направи разлика между нормалните за възрастта проблеми с паметта и действителни симптоми на Алцхаймер. Ако имате съмнения за себе си или за ваш близък, можете да видите 10-те ранни симптоми, които се проявяват при Алцхаймер. Ако вие или ваш близък има проблеми с ученето, мисленето или запаметяването, обърнете се към лекар. Понякога подобни проблеми могат да се дължат на странични ефекти от лекарствени продукти, от авитаминоза или от друг вид деменция (повече информация: видове деменции)

Мит № 2
Само възрастните хора могат да се разболеят от Алцхаймер
Въпреки че процентно това твърдение е вярно, то не отговаря на абсолютната истина. В около 5% от случаите болестта на Алцхаймер се проявява при хора между 30 и 50-годишна възраст.

Мит № 3
Болестта на Алцхаймер няма фатален край
Уви, вярно е именно обратното. Заболяването разрушава мозъчни клетки и причинява промени в паметта, изменчиви настроения, загуба на телесни функции. Болестта бавно и постепенно отнема способностите на човек да мисли, да говори, да се свързва с другите, да се намира пътя до дома, да се храни.

Мит № 4
Употребата на алуминиеви съдове може да доведе до Алцхаймер

Макар алуминиевите съдове да не са препоръчване (най-здравословно е да бъдат заменени от алпака, керамика или порцелан), станалото популярно през 60-е и 70-е години на миналия век твърдение не е доказано. След ред изследвания в областта, днес малцина вярват, че съществува пряка връзка между употребата на алуминиеви съдове и болестта на Алцхаймер.

Мит № 5
Съществуват медицински лечения, които спират развитието на болестта
За сега официалната медицина не разполага с медикамент или лечение, които да излекуват или спрат болестта на Алцхаймер. Медикамнетите забавят единствено временно развитието на заболяването.

Предстоящи събития