+ 359 898 444 027 office@alzheimer-bg.org

Статистика и факти

 • Около 5 до 8% от хората на възраст 65 години и около 20 до 50% от хората над 85 години в световен мащаб са засегнати от болестта. Един от основните проблеми при болестта на Алцхаймер е, че пациентите с това заболяване се диагностицират едва, когато са навлезли в умерена и тежка степен на болестта. Разминаването между появата на симптомите и диагностицирането на заболяването отнема от няколко месеца до няколко години, като през това време болестта прогресира и влошава състоянието на пациента.

 

 • Твърди се, че в България 70 хиляди души страдат от болестта на Алцхаймер. Твърди се, защото точна статистика няма. Няма, защото малко са хората, които обръщат внимание на първите симптоми на страшната болест и на практика не се изследват, за да се докаже тя. Данните са изчислени на базата на заболеваемостта в Европа и броя на хората от различните възрастови групи у нас.

 

 • Според статистиката на Световната здравна организация в света от Алцхаймер страдат 18 млн. души. Лечението на Алцхаймер е много скъпо и в световен мащаб се нарежда на трето място по медицински разходи след сърдечно-съдовите болести и рака. Една от основните характеристики на Алцхаймер е деменцията или оглупяването. При деменция човек губи интелектуалните и социалните си възможности. Други болести, при които се наблюдава деменция са Паркинсон и човешкият вариант на луда крава – Кройцфелд-Якоб. Най-разпространената обаче е Алцхаймер – около 60% от деменциите при старите хора се дължат на нея.

 

 • Тъй като Алцхаймер е болест на възрастните хора, през следващите 20 години се очаква в световен мащаб броят на болните да скочи 3 пъти поради повишаването на средната продължителност на живота. Смята се, че Алцхаймер започва да се развива обикновено след 65-годишна възраст. Напоследък в медицинската практика се обаче наблюдават случаи и на пациенти на по 50-55 години.

 

 • Досега науката е доказала, че Алцхаймер е наследствена болест – 40% от заболелите са носители на четири деформирани гена, които причиняват болестта. От важно значение е и влиянието на околната среда, работното място, семейството и кръгът от познати. Удари и травми по главата на младини също помагат за развитието на Алцхаймер в последствие.

 

 • За да се предпази от болестта на Алцхаймер след 40-50- годишна възраст човек трябва да се старае активно да използва мозъка си – да запаметява нови факти, непрекъснато да чете и да не намалява физическото натоварване, съветват специалистите невролози. Проучвания в САЩ сочат, че между появата на първите симптоми на Алцхаймер и поставянето на диагнозата от лекар минават средно 4.5 години.

 

Факти:

 

 • Над 7 млн. души в Европейския съюз страдат от болестта на Алцхаймер или друга разновидност на деменцията, като прогнозите са до 2050 година тази бройка да се удвои;
 • На всеки 24 секунди възниква нов случай на деменция;
 • Поставянето на точната диагноза варира между десет месеца и няколко години, от началото на поява на симптомите, като през това време болестта разрушава мозъка и личността на пациента;
 • 1 на всеки пет души, грижещи се за хора с деменции, не получава достатъчно информация за развитието на болестта;
 • 50% от хората, грижещи се за хора с деменции, заявяват, че в късните стадии на болестта отделят 10 или повече часа на ден за обгрижване;
 • Само 17% от хората, грижещи се за пациенти с деменции в Европа, са удовлетворени от нивото на грижите, които съответната държава полага за хората с това заболяване.

Предстоящи събития