+ 359 898 444 027 office@alzheimer-bg.org

Помощ от технологиите

Ежедневието на хората грижещите се за техните близки с деменция е напрегнато и трудно. Всеки ден може да предостави нови изненадващи ситуации, с които грижещите се е необходимо да се справят. В днешния технологичен свят съществуват много идеи, които биха могли да облекчат донякъде ситуацията, а също и да помогнат за повишаване на сигурността на болните и хората около тях.

В тази статия ще ви дадем някои практични идеи, които може да намерите за полезни.

1. Разходки и проследяване

Движението е много важно за хората страдащи от деменция. В същото време, в зависимост от напредъка на заболяването, съществува риск човекът да се загуби. Въпросът с проследяването е етичен и се възприема различно от различните хора и семейства. Тези, които смятат това за приемливо биха могли да използват устройства за проследяване. На българския пазар са подходящи часовниците за проследяване предназначени за деца. В зависимост от навиците на болния, устройството би могло да се носи като часовник, като колие на врата или в джоб.

Предимства:

  • дори и да се загуби, във всеки един момент точната или приблизителна локация на човекът може да бъде установена и той да бъде намерен.
  • часовникът е удобен и с малки размери
  • часовникът има приложение за мобилен телефон, което дава информация за местоположението в реално време, история на движението през деня, статуса на батерията и др.
  • някои от часовниците имат възможност за SOS позвъняване

Недостатъци:

  • нужна е СИМ карта, чрез която устройството да предава данни към приложението на телефона. Поради това е необходим договор с мобилен оператор, което е ежемесечен разход
  • локализацията не винаги е достатъчно надеждна и точна, особено ако човека влезе в сграда

 

2. Ориентиране в домашна среда

В зависимост от напредъка на заболяването, болният може да започне да се ориентира трудно дори в домашната си среда или да изпитва затруднения с някои от дейностите вкъщи. Ето някои технологични съвета, които може да са от полза.

Ден и час

В определен момент ориентацията във времето може да бъде затруднена. Полезно би било ако поставите календар с индикатор за деня на видно място и голям и ясен часовник на видно място. Добър вариант е такъм с големи черни цифри на бял фон. В някои случаи също е подходящо използването на електронен часовник. Например когато болният има затруднения да се ориентира дали е 9 часа сутрин или вечер. Тогава ясна индикация от 21:00 часа е възможно да направи ориентацията по-лесна. Отново е за предпочитане голям и ясен екран на часовника.

 

 

Телевизия

Ако човекът е свикнал да гледа телевизия, но има затруднения в управлението на телевизора може да замените дистанционното с универсално такова (работи с почти всички марки и модели телевизори) което е предвидено за възрастни хора. На снимката може да видите един вариант, който се намира и на българския пазар. Налични са само най-важните бутони за управление и те са с голям размер.

3. Безопасност в домашна среда

Средата вкъщи лесно може да се приеме за безопасна, но има неподозирани рискове, които могат да бъдат опасни за болния или хората около него. Ето някои примери.

Осветление

Придвижването, особено вечер, може да бъде затруднено и създаващо опасности. Удобен вариант за коридора е да се използва осветление със сензор за движение, което да не изисква да се търси ключа за лампата в тъмното. По магазините вече се намират лесно крушки с вграден сензор за движение на цена между 10 и 15 лева за брой, които могат да се завият на стандартна фасунга. При движение крушката светва за няколко минути след което се самоизключва.

Пожар

Съществува риск човек с деменция да предизвика пожар. Това е особено опасно при пушачи, при които навика да се опитват да запалят цигара остава дори и да не са способни да го направят. Друга опасност е да се забравят включени електроуреди с нагреватели, които могат да предизвикат пожар. Препоръчително е поставянето на датчици за пожар, които да алармират при такъв проблем. Това може да е животоспасяващо не само за болния, но и за останалите членове на семейството.

В днешно време има много достъпни и лесни за инсталиране сензори за пожар. Потърсете в магазините тип ‘дом и градина’ или в такива за техника. Цените започват от около 15 лв. за сензор. В повечето случаи устройствата са с батерии, които се заменят лесно и издържат дълго време.

 

Препарати

И без да има връзка с технологиите, нека напомним, че е добре всички потенциално опасни препарати да бъдат поставени на подходящи места, на които достъпа е ограничен. Съществува риск болният да реши да опита или пие от тях. Тази малка стъпка може да спести доста проблеми.

Ако имате допълнителните въпроси за някои от методите, искате да получите допълнителна информация или искате да споделите своя собствен опит и идеи, ще се радваме да ни пишете във формата за контактни на сайта ни или на ivan.m.georgiev@gmail.com