Да надбягаме деменцията заедно!

5. октомври 2019 – 5 км бягане посветено на здравната превенция чрез спорт

На 5 октомври от 09.00 часа в Южния парк в София сдружение “Алцхаймер България” и фондация “Състрадание Алцхаймер България” ще се включат с кауза за здравна превенция чрез спорт в редовното съботно 5 км бягане организирано от “5kmrun”.

„Здравна превенция чрез спорт“ е нашето послание, с което искаме да отбележим световния ден на болните от Алцхаймер, който е на 21ви септември, съпътстващ от още два дни посветени от международната общност на физическото и психическо здраве – Международния ден на възрастните хора (1ви октомври) и Световния ден за психично здраве (10ти октомври).

Спортът има доказано благоприятно влияние върху нашето психическо и физическо здраве. Редовното водене на здравословен начин на живот и спортуването намалява рисковете от различни форми на деменция и Алцхаймер.

В световен мащаб учените все още не могат да намерят лек за различните форми на деменция и Алцхаймер, но в едно са категорични спортът като превенция може да забави или дори да предотврати заболяването.

На 5ти октомври сдружение “Алцхаймер България” и фондация “Състрадание Алцхаймер България” с помощта на “5kmrun” искаме да поставим началото на дългосрочна работа за създаване на условия за превенция чрез спорт.

Събитието бе отразено и в медиите: от Darik Radio в разговор с нашия доброволец Лора Любенова и Йовка Йовчева, както и в ефира на предаването „Преди всички -Хоризонт“ по БНР в разговор с журналистката Диана Дончева.

Интервю с Лора за Дарик Радио
Интервю с Лора за БНР

Много сме щастливи, че своя опит областта в това начинание ни подкрепи екипът на 5kmrun, които организират безплатни 5 км бягания всяка седмица в София, Варна, Бургас и Пловдив. Повече за бяганията информация може да получите на техния сайт: www. 5kmrun.bg.

За нас е радост, да си сътрудничим с 5kmrun, организация, която провежда ежеседмично 5км бягания в София, Варна, Бургас и Пловдив. След еднократна регистрация на сайта на 5kmrun, вие вече можете да участвате целогодишно и безплатно (всяка събота) в свободно организираните от тях паркови бягания.

Бягайте с нас на 5-ти октомври, за да надбягаме деменцията заедно!

Kарта на трасето
Kарта на трасето