Да надбягаме деменцията заедно

На 03 октомври от 09.00 часа в Южния парк в София сдружение “Алцхаймер България” се включи с кауза за здравна превенция чрез спорт в редовното съботно 5 км бягане организирано от “5kmrun”.

Бягането с кауза „Да надбягаме деменцията заедно“ цели да разпространи посланието „здравна превенция чрез спорт“. Тази инициатива цели насърчаването на регулярни любителски бягания в парка, чрез които да се помогне на дементно болните и техните семейства, в ролята им на болногледачи в няколко направления:

  • превенция чрез спорт;
  • забавяне на темпа за развитие на болестта;
  • социално общуване;

Гражданско сдружение „Алцхаймер България“ проведе инициативата „Да надбягаме деменцията заедно“ за втора поредна година, по този начин сдружението отбелязва Световния ден на болните от Алцхаймер (21 септември), както и Международния ден на възрастните хора (1 октомври) и Световния ден за психично здраве (10 октовмри).

Голям брой от тичащите подкрепиха каузата на сдружение „Алцхаймер България“, като облякоха тениски с надпис „Да надбягаме деменцията заедно“. На събитието присъстващите успяха да научат повече за болестта на Алцхаймер и други форми на деменция и тяхната превенция, както и да се информират относно дейността на сдружението. Финиширащите бяха посрещнати с ръкопляскания, а събирането завърши с много усмивки.

За болестта на Алцхаймер няма лечение, но има успешни методи за нейната превенция и забавяне. Здравословният начин на живот – здравословно хранене, умствени и физически упражнения, са едни от основните начини за предотвратяване на коварната болест. Затова сдружение „Алцхаймер – България“ цели да популяризира регулярната физическата активност като мощно средство за здравна превенция.  

Сътудничеството с “5kmrun” полага основите за създаването на необходимите условия за активен начин на живот и превенция чрез спорт. Всички, които искат да бягат, за да живеят активно могат да го направят всяка събота от 09:00 часа с 5 km run в София (Южния парк), във Варна (Западен парк), в Бургас (Морската градина) и в Пловдив (Гребния канал). Повече информация може да намерите за регулярните бягания на 5 km run на техния сайт.

Благодарим на Time Heroes, че ни подкрепиха с доброволци, които ни помогнаха с организацията на щанда на сдружението и с раздаването на информационни материали.

Благодарим за подкрепа на UCB и EGIS Pharmaceuticals, които подпомагат сдружение „Алцхаймер България“ в борбата ни за достоен живот на болните от деменция и техните семейства.

Заповядайте и догодина, за да „надбягаме деменцията заедно“!

Калина,

Доброволка към Гражданско сдружение „Алцхаймер България“

по програмата „Европейски корпус за солидарност“.