Зорница Карагьозова, представител на България в Европейската група на непрофесионалните болногледачи, споделя в бюлетина на „Алцхаймер Европа“ своите впечатления от националната конференция на ГС „Алцхаймер – България“

конференция „А сега накъде? Осигуряване на грижи за застаряващото население на България“

Здравейте, казвам се Зорница Карагьозова. Аз съм член на Европейската група на непрофесионалните болногледачи (EDCWG) и представлявам гражданско сдружение „Алцхаймер – България“ в него.

С огромна радост искам да споделя, че през 2023 г. гражданско сдружение „Алцхаймер – България“ отпразнува 20-годишен юбилей от своето създаване. В чест на този своеобразен юбилей бе организирана национална конференция на 06.10.2023 г., която се проведе под надслов „А сега накъде? Осигуряване на грижи за застаряващото население на България“.

Събитието се проведе на 6-ти октомври 2023г. в София. Присъстваха около 80 човека. За желаещите, които нямаха възможност да присъстват в залата, беше осигурено предаване на живо, а записът от конференцията е достъпен в канала на “Алцхаймер – България” в YouTube.

Конференцията беше открита от председателя на ГС „Алцхаймер – България“. Последва поздравление от Иван Карагьозов, човек с деменция и член на сдружението, който разказа за своето преживяване с диагнозата и за подкрепата, която е получил от „Алцхаймер – България“. Поздравления по случай юбилея бяха отправени и от представители на различни институции в България – зам.-министърът на здравеопазването, председателят на Икономическия и социален съвет на Република България, както и българският член на Европейския парламент.

Официалното откриване беше последвано от четири панела/сесии, посветени на различни аспекти на грижата за възрастните хора в България.

В първата част от конференцията фокусът беше поставен върху Европейските политики за възрастните хора и практиките в България. Включиха се множество експерти, които разказаха за своята дейност в тази област. Жан Жорж, изпълнителен директор на Алцхаймер Европа, се включи в конференцията онлайн с презентация за европейските политики за хората с деменция.

Темата на втория панел от конференцията беше грижата за възрастните хора, хората с деменция и техните близки и болногледачи. Своя опит в тази сфера споделиха представител на Българския червен кръст, представители на един от частните домове за възрастни хора в София, а също така психолог – доброволец към сдружението, който разказа за дейността на групата за взаимопомощ на близките на болни към сдружението, наречена „Алцхаймер кафе“.

В третата част на събитието се водиха дискусии относно превенцията, ранната диагноза и проследяването на деменциите. Своя опит, както и новостите споделиха практикуващи лекари от водещи в областта болници, както и хора, посветени на научните изследвания.

В четвъртата и последна част на конференцията беше обърнат поглед към бъдещето и ролята на новите технологии при грижата за възрастните хора. Доброволци към сдружението с инженерна насоченост разказаха за най-новата част от дейността на „Алцхаймер – България“ – Social store, платформа в подкрепа на възрастните в стремежа им за достоен живот.

Конференцията завърши с още една важна стъпка в застъпничеството на сдружението за правата на хората с деменция и болест на Алцхаймер. Беше изпратено отворено писмо до Народното събрание и Министерския съвет на Република България, в което се призовава законодателната и изпълнителната власт за разработване на всеобхватна национална стратегия и план за ранна диагноза, проследяване и грижа на хората с деменция и подкрепа на техните семейства.

Самото провеждане на тази конференция, както и фактът, че сдружение „Алцхаймер – България“ вече 20 години работи активно в помощ на хората с различни видове деменции и техните семейства в държава, в която все още няма активна държавна политика в тяхна подкрепа, само по себе си може да се счита за събитие с особено голяма важност. Горда и щастлива съм да съм доброволец и член на това сдружение!

Този материал е писан за ежемесечния бюлетин на „Алцхаймер Европа“ и е публикуван на английски език и на техния сайт