„Да надбягаме деменцията заедно“ се състоя за четвърта поредна година

На 1-ви октомври ГС „Алцхаймер – България“ се включи в редовното съботно бягане, организирано от „5kmrun“, за четвърта поредна година. Събитието традиционно се състоя в първата събота на месец октомври по повод Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер (21.09.) и Световния ден на психичното здраве (10.10.), с цел да се повиши осведомеността относно превенцията на заболявания чрез спорт.

В 9:00 часа сутринта над 300 участници се събраха в Южния парк в град София, за да се включат в събитието. ГС „Алцхаймер – България“ призова всички бягащи да облекат щампирани тениски с мотото „Да надбягаме деменцията заедно“ и разказа на участващите повече за целта на събитието. С всяка изминала година каузата става все по-разпознаваема и все повече от бягащите научават повече за болестта на Алцхаймер, превенцията, както и за работата на сдружението и проектите, по които работи.

Чрез тази инициатива се насърчава организацията на и участието в редовни любителски бягания в парка, чрез които да се помогне на хората с деменция и техните семейства. Тези бягания могат да бъдат от полза за тях по множество различни начини – спортът е от голямо значение за превенцията и може да забави темпа на развитие на болестта, а събитията подпомагат и социалното общуване.

Благодарим на всички, които се включиха в тазгодишната инициатива на „5kmrun“ и ГС „Алцхаймер – България“! Ще ви очакваме и догодина в първата събота от октомври, за да „надбягаме деменцията заедно“!

За миналогодишното тичане може да научите повече ТУК.