ГС „Алцхаймер – България“ се включи за пета поредна година в бягането, организирано от „5kmrun“

Let's outrun dementia together

На 7 октомври сдружение „Алцхаймер – България“ за пета поредна година се включи в редовното съботно 5 километрово бягане, организирано от „5kmrun“. Събитието със слогън „Да надбягаме деменцията заедно!“ се проведе в Южния парк в София. В маратона се включиха цели 370 човека, а 200 от тях носеха тениски на сдружението. Тази инициатива цели насърчаването на регулярни любителски бягания, чрез които да се помогне на дементно болните и техните семейства и болногледачи. Превенцията, забавянето хода на болестта и социалното взаимодействие са само някои от предимствата на бягането и спорта в цялост.

„Здравна превенция чрез спорт“ е посланието, с което Гражданско сдружение „Алцхаймер – България“ се включи в събитието. Още за положителното влияние на редовната физическа активност върху физическото и психичното здраве, както и за ежегодното ни спортно събитие, сподели в интервю Павлина Хинкова – координатор  на сдружение „Алцхаймер – България“ във Варна. Интервюто бе излъчено на 27. септември в рубриката „Бялата лястовица“ в предаването „ДНЕС“ на Радио Шумен. Можете да го чуете тук.

Само преди месец, на 21-ви септември, беше Денят на болните от Алцхаймер, а на 1-ви октомври – Международният ден на възрастните хора. Междувременно, тази година отбелязахме 20 години от основаването на гражданско сдружение „Алцхаймер – България“ с юбилейна конференция „А сега накъде? Осигуряване на грижи за застаряващото българско население.“, която се проведе на 6. октомври.