Новини за Дневния център в Пловдив

На 4.04 Ани, Сани, Ивана, Ирина и Колю присъствахме на милото тържество за откриването на първия Дневния център за възрастни с деменция в гр. Пловдив. Подарихме икона на Св. Панталеймон за здраве и устойчивост на Дневния център. Поздравихме домакините за новата социална услуга, която е специализирана за семействата, засегнати от деменция. Припомнихме, че. Болестта на Алцхаймер и други форми на деменция е предизвикателството на 21 век за всички страни със застаряващо население, между които е и България. В България има над 100 000 болни с деменция. Грижата за болните с деменция изисква огромен финансов и времеви ресурс и е предизвикателство за всички здравни, социални, пенсионни системи в Европа. Подобна социална инфраструктура води не само за лично и индивидуално облекчаване на трудностите на семействата с болни от деменция, но и до развиване на успешни и печеливши социално – икономически модели за държавата и обществото като цяло.

Гражданско Сдружение “Алцхаймер – България” смята, че изработване на Национален план и стратегия за предизвикателствата на деменцията, е ключово за нашето бъдещо развитие и подготовка на социалната и здравната системи в България, като страна със застаряващо население.

Повече информация за събитието може да намерите на линка на БНР http://bnr.bg/plovdiv/post/100954710/v-plovdiv-otkriha-parvia-v-stranata-dneven-centar-za-hora-s-demencia