Коледен базар с кауза

На 11. 12. 2019 г. гражданско сдружение „Алцхаймер България“ участва в Коледния базар организиран от компания VMware Bulgariа. Благодарим на екипа на компанията за възможността сдружението да представи своята кауза сред служителите й!

Базарът имаше за цел да подкрепи каузата на 10 неправителствени организации, сред които и тази за изграждане на приятелски общества за дементно болните и техните семейства. Щандът на сдружението на базара бе в подкрепа на стоки изработени от социално активни възрастни хора. По последни изследвания социалното общуване и ангажиране забавят и предотвратяват проявата на деменция. Това беше водещия ни мотив да ангажираме възрастни хора да участват в подготовката на щанда и да ги накараме да се чувстват оценени и полезни. Щандът на сдружението събра на едно място: 

  • билки и подправки събрани през лятото от баби и дядовци в Рила и Родопите; 
  • плетените кукли на баба Елена от София; 
  • плетени терлици и вълнени чорапи от баба Еличка, която живее дом за възрастни хора „Св.Иван Рилски“ в гр.Кочериново;
  • сладко от ябълки с канела и лавандула, отгледани с много грижа в градини с. Тулово и с. Долни Лозен; 
  • вкусна баница и тутманик направени в деня на базара от две софийски баби;

Участието на базара нямаше да бъде възможна без подкрепата „Олинеза Премиум“ ООД, който направиха възможно приготвянето на сладкото от ябълки, дарявайки 50 бурканчета с капачки за участието на сдружението на базара. Сърдечно им благодарим за откликване на молбата ни за помощ и подкрепа!

Благодарим за енергията вложена за организацията на щанда на Евгения Йорданова, Димитрина Тончева, Валерия Мариновска, Доника Везирска и Ирина Илиева – без тях участието на сдружението на базара нямаше да бъде възможно.

Опаковането на продуктите за базара се случи с помощта за графично оформление на Владимир Коцев и положените усилия на Мария Петрова, Лилия Лазарова, Анна Димитрова и Лора Любенова. 

Средствата от продажбите на базара се разпределят между бабите и дядовците производители (75%) и подкрепа за осъществяване на дейностите на сдружението (25%). На базара бяха събрани 1024 лв. и след като няколко от производителите се отказаха от сумата спечелена с продажбата за техните продукти в полза на сдружението, то за кампанията за изграждане приятелски настроени общества за хора с деменция „Приятел с деменция“ се събраха 500 лв. Средствата ще бъдат похарчени за различни инициативи част от кампанията.