Честит 8-ми март на всички жени!

Гражданското сдружение „Алцхаймер България“ честити Международния празник на жената  8-ми март на всички жени – съпруги, дъщери, приятелки, сродници, близки, лекарки, медицински сестри, социални работнички, болногледачки и други професионалистки, които се грижат за болни с болестта на Алцхаймер и други деменции. Желаем ви крепко здраве, сили и успехи в борбата със заболяванията и в благородните грижи.

 Специален поздрав за Габи Златарева, която се бори за правата на болните с Цьолиакия. „Българска Асоциация Цьолиакия” сезира Комисията за защита от дискриминация срещу НЗОК  за дискриминационно отношение по възрастов признак, при изключване на пълнолетните, болни с Цьолиакия на основата на признаци „възраст“ и „увреждане“. КЗД констатира различно третиране на лица с еднакво заболяване единствено и само поради тяхната възраст, което е нарушение, свързано с дискриминация по възрастов признак и дава задължителни предписания с оглед спазването на този и други закони, уреждащи равенството в третирането.

Цялото решение на съда може да намерите тук.

Отново си припомняме за съдебната „битка“, която водихме с МЗ, за признаване на правата за медикаментозно лечение на болните с Алцхаймер. Изводите за неглижиране на възрастните болни от управляващите на българската здравна система се налагат сами, след като единственото решение възрастните болни да получават адекватна поддържаща терапия трябва да мине през дългата съдебна процедура.
На този ден да си пожелаем по-добра комуникация с властимащите в здравната и социалната системи.