„Алцхаймер България“ апелира за изработване на Национален план и стандарти при грижата в дневните центрове за хора с деменция

Откриване на дневен центъра за хора с деменция Пловдив 2018

Една от основните дейности на гражданско сдружение „Алцхаймер България“ е да работи за изработване на стандарти за дневните центрове за хора с деменция.

На 4ти април 2018 година членове на сдружението бяха поканени на откриването на първия за страната дневен център за хора с деменция в гр. Пловдив. Бяхме много положително настроени, че нещата най-накрая започват да се случват и в България. Но когато отидохме на откриването и центъра ни беше представен, останахме притеснени, че центърът не отговаря на нуждите на хора с деменция.

Това ни накара, отговорно към нашата кауза, да напишем писмо и да поставим въпросите, които ни притесняват при липсата на стандарт, какво и как би трябвало да извършва и предлага като услуги в един дневен център. Само няколко дни след откриването на Центъра ние написахме писмо до Министерството на труда и социалната политика, излагайки нашите притеснения за работата на центъра. Писмото може да видите тук, заедно с техния отговор тук.

В началото на тази година получихме сигнали, че в същия дневен център са се грижили зле за хората с деменция. Не останахме изненадани, а по- скоро съжалихме, че институциите не поискаха да приемат нашата помощ за изграждане на стандарт, каква помощ и какви услуги трябва да предлага един дневен център за хора с деменция. 

Попарени от опита ни с Пловдив, веднага щом през януари 2019 година се обяви започването на изграждането на нови 9 дневни център за хора с деменция на територията на Столична община, адресирахме кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и отговорния зам. министър на министерство на Регионалното развитие г-жа Деница Николова, за да ги поздравим, че започват работа за изгражване на тази така необходима инфраструктура, но и да им напомним, че е много важно приемането на стратегия и стандартизация за полагане на грижи за болни с деменция. Писмото ни до кмета Фандъкова и зам. министъра Николова може да прочетете тук. Получихме само отговор от зам. министър Николова (които можете да прочетете тук), но не последваха никакви действия след това. 

Излязлите наяве случаи в началото на тази година с дневния център в Пловдив отвориха място за по-широк обществен дебат по темата. Искрено се надяваме опитът и експертизата на сдружение „Алцхаймер България“ да допринесе този път за постигане на решение на тежките проблеми, пред които са изправени болните от деменция и техните близки.  

Затова Гражданско сдружение „Алцхаймер България“ настоява за изработване и приемането на Национален план за превенция, ранна диагноза и грижа за хората с деменция, за да се намери трайно решение за грижата за тези хора. Трябва да се обучат болногледачи, медицински сестри, социални работници и терапевти с необходимата специализирана подготовка за работа с хора с деменция. Трябва да изработим необходимите предпоставки за прилагане на европейските стандарти и в България. Готови сме да помагаме със своята експертиза за промяната.

Тук може да чуете интверю с Лора Любенова, доброволец в Гражданско сдружение „Алцхаймер–България”, излъчено в ефира на БНР.