Разговор с евродепутата Цветелина Пенкова за пресечната точка на европейските политики, деменцията и 3D принтирането

На 1-ви октомври 2021г. в офиса на ГС „Алцхаймер България“ бе проведена среща с евродепутата Цветелина Пенкова за връзката между европейските политики, деменцията и 3D принтирането. Срещата се проведе в ограничен състав в залата на сдружението при спазване на мерките за безопасност, свързани с пандемията от КОВИД-19, и беше излъчена онлайн в страницата на събитието.

През 2019 г. евродепутатът Цветелина Пенкова подкрепи каузата на сдружението в Европейския парламент. Тогава г-жа Пенкова пое ангажимент с подписаната Декларация в подкрепа на кампанията, инициирана от Алцхаймер Европа и подкрепена от ГС „Алцхаймер България“ на национално ниво, за припознаване на деменцията като приоритет на европейските и национални политики.

Като част от своята последователна ангажираност с каузата на сдружението, г-жа Пенкова подкрепи дейностите, свързани с въвеждане на иновативната технология на 3D принтирането в грижата за болните с Алцхаймер и други форми на деменция. През 2021г. ГС „Алцхаймер България“ започна работа по проект 3D4ELDERLY по програма „Еразъм+“. Проектът има за цел да създаде иновативни методи, които да повишат качеството на работата на болногледачите и членовете на семействата, грижещи се за хора с Алцхаймер и различни форми на деменция, като по този начин проектът ще повиши качеството на живот на хората с деменция чрез използване на 3D технология. В проекта са включени партньорски организации от Италия, Испания и Литва.


След представяне на участниците и поводa за срещата, г-жа Пенкова направи обзор на релевантните политики в ЕП и подчерта, че в момента се изгражда активна здравна рамка със стабилни протоколи за действие при кризисни ситуации, където регионите могат да разчитат на усилен обмен и подкрепа от страна на регулатора при споделяне на практики за адекватно здравеопазване. Решенията ще се разработват и прилагат като общност, а не основно на индивидуално и регионално ниво.

Предоставеният от офиса на евродепутат Пенкова ЗД принтер за целите на 3D4ELDERLY подсигурява устойчивост на проектните резултати и е пример за успешна инвестиция в образование, знания и перспективен трансфер на дигитални решения и политики. Щастливи и благодарни сме, че с полученото дарение ще приложим съвременни технологии за усъвършенстване стандарта на грижа за хората с деменция и ще подпомогнем усилията на техните болногледачи за осигуряване на смислени дейности, стимулиращи когнитивните им умения.