Проведе се работна среща по проект за Концепция за специализиран Дневен център

На 24-ти юни се проведе информационна работна среща за представяне на резултатите и концепцията по проект “Застъпническа кампания за предлагане, приемане и популяризиране на Концепция за специализиран Дневен център и други свързани услуги в общността за лица с Алцхаймер и други форми на деменция“, реализиран от фондация „Състрадание Алцхаймер България“ и от ГС „Алцхаймер България“.

На срещата присъстваха представители на: Министерството на здравеопазването, Българския червен кръст, отдел „Права на хората с увреждания и дискриминация“ и дирекция „Права на детето“ към кабинета на омбудсмана, представители на Агенцията за хора с увреждания и социални работници.

Фондацията и сдружението разказаха за болестта на Алцхаймер и другите видове деменция и проблемите на хората, засегнати от тях. Представиха Добрите практики, както и Концепцията за специализиран Дневен център.

Последва дискусия между всички участници в групата, които изказаха своите мнения и препоръки за развиване на Концепцията. Обсъди се проблемът с ТЕЛК, а именно – необходимостта от ТЕЛК за ползване на услугите на Дневния център и това, че рядко хората с деменция получават ТЕЛК.

Друга тема по време на дискусията беше нуждата от Национален план за деменциите, какъвто има в повечето европейски държави. В България има здравна стратегия, която обаче е неефективна за хората с деменция.

Всички участници изказаха съпричастност към проблемите на хората с деменция и техните близки и участваха активно в срещата с идеи и препоръки.