Проведе се пресконференция и семинар в Димитровград за услуги за лица с болестта на Алцхаймер и деменция

На 20. юли 2021 година в община Димитровград се проведе пресконференция и семинар по проект „Застъпническа кампания за предлагане, приемане и популяризиране на Концепция за специализиран дневен център и други свързани услуги в общността за лица с Алцхаймер и други форми на деменция“, в който участваха фондация „Състрадание Алцхаймер България“ и гражданско сдружение „Алцхаймер България“. Събитието се проведе с активното съдействие на община Димитровград, като заместник-кметът Яшо Минков взе участие в пресконференцията. На пресконференцията и семинара присъстваха представителите на местната власт и организации, работещи в социалната и здравната сфери, както и близки на хора с деменция.  

По време на събитието се представи Докладът с добри практики, както и Концепцията за специализиран дневен център и други свързани услуги в общността за лица с Алцхаймер и други форми на деменция. Присъстващите имаха възможност да задават въпроси към сдружението и фондацията. Основна нужда от информация имаше по отношение на институциите, отговарящи за хората с Алцхаймер и други видове деменция, както и необходимите процедури за получаване на подкрепа за семействата.

На събитието присъства и Ива Кацарова, която ще заеме длъжността „управител на социална услуга в общността“ в Центъра за грижа за лица с различни форми на деменция в Димитровград, който се очаква да отвори врати на 2. август. Той ще бъде организиран по начин, вдъхновен от Доклада и максимално доближаващ се до Концепцията за специализиран дневен център. Така например капацитетът на центъра ще бъде 15 човека, а персоналът ще се състои от 14 души, за да се наблегне на персонализираната грижа.

По време на пресконференцията и семинара присъстваха представители на различни медии, които публикуваха информация за събитието, като то беше отразено и на живо от местната медия „ТВ Димитровград“.

Можете да гледате запис от пресконференцията ТУК, а от семинара – ТУК.