Представяне на книгата „Живот с деменция. Ракурси към изплъзващи се опити“

На 06 март в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се състоя представянето на книгата на Боряна Бунджулова Живот с деменция. Ракурси към изплъзващи се опити. От името на ГС „Алцхаймер България“ на събитието присъстваха Ирина Илиева, изпълнителен секретар на сдружението, Петя Николова, психолог, и Зорница Kарагьозова-Славова, представител на сдружението в групата на неформалните болногледачи към Европейския парламент.

Книгата представлява социологическо изследване на проблема, съчетаващо феноменологични, психоаналитични и социоаналитични подходи. Заболяването има своите медицински аспекти, но и социални корени и условия – от съществено значение за неговата динамика са социалните среди, в които попада то. Авторката се интересува от драмата на живота с деменция – на самия човек с деменция и на близките му с него. Тя акцентира върху приложимостта на социалните и хуманитарни науки, способни да дадат не рецепти, а възможни подходи към проблема.

Думи за книгата бяха изказани от Ирина Илиева, както и от Светлана Събева, Галина Гончарова и Теодора Карамелска, колеги на авторката със специфичен изследователски интерес към темата.