Към нови хоризонти: среща с евродепутата Цветелина Пенкова

На 21.04.2021г. членове на Управителния съвет и млад доброволец на Гражданско сдружение „Алцхаймер България“ се срещнахме с Цветелина Пенкова, член на Европейския парламент (ЕП), и нейния политически съветник Никола Митов. Г-жа Пенкова представи накратко своята дейност в ЕП, основно свързана с икономика и финанси. Тя е първият български евродепутат, който участва в обсъждане на предизвикателствата пред хората с деменция на европейско ниво, като се присъедини към семинар на Алцхаймер Европа през февруари т.г.

От наша страна, разказахме за дейността на сдружението – за нашите мисии, цели и нагласи. С гордост споделихме и за нарастващия ни доброволчески екип, ангажиран с работа по разпространяване информация за деменцията и проблемите на засегнатите семейства, обучения, семинари, участие в срещи и писане на проектни предложения. Накратко описахме нашите основни проекти и събития напоследък: сътрудничеството ни с 5km Run за „Да надбягаме деменцията заедно“ в рамките на глобалната инициатива Приятели на деменцията, „Диалог между поколенията“, „Дигитален внук“,  eLily, 3D4Elderly и други. Цветелина Пенкова изрази готовност да се включи в бягането за превенция и повишаване чувствителността по отношение на деменцията през 2021г. в София и Пловдив, както и да ни сътрудничи в проекта за 3D принтер за възрастни.

Срещата мина успешно. Смятаме, че и двете страни научихме нещо ново и бихме могли да си сътрудничим в разнообразни проекти, свързани с приоритетни области като иновации, зелена политика и дигитализация.