Кучешки приятели на деменцията

Проектът „Кучешки приятели на деменцията“ ще приключи в края на август, като оставя много положителни резултати.

Проектът започна с проучване на добрите практики и наличните изследвания върху терапията с кучета за хора с деменция. След това се проведоха две обучения на младите доброволци, които осъществяват проекта. Първото обучение беше насочено към общуването с хора с деменция, като на доброволците им бяха дадени обучителни игри и сценарии, в които те трябваше да познаят кой човек има деменция от дадени снимки или да споделят как биха реагирали при определен сценарий (например, ако човекът с деменция е нервен, тъжен, ядосан и т.н.).

Второто обучение беше проведено от приюта “Every dog matters EU”, като с него доброволците научиха повече за общуването с животни, как да стимулират кучетата да бъдат спокойни и приятелски настроени, както и как да изберат подходящи кучета за хора с деменция.

След двете обучения доброволците заедно с менторите избраха кучета от приюта. Преди да проведат срещи между хора с деменция и кучета, доброволците посетиха Дом за възрастни хора „Александровска“, където се запознаха с хората с деменция и общуваха с тях. Това спомогна за повишаване на чувствителността на младите хора към проблемите на хората с деменция, както и подобри познанията им за деменцията.

След тези предварителни дейности доброволците заведоха кучета при хората с деменция, като се оказа, че тези срещи оказват благоприятно въздействие върху емоционалното състояние на хората с деменция. Пациентите от дома започнаха да се радват на кучетата, да ги прегръщат и галят. Това стимулира у тях желанието да общуват с доброволците и да им разказват за миналото си. Имаше коментари като:

„Това е най-хубавият ден в живота ми!“

Освен позитивните ефекти от комуникацията с кучета и млади хора, пациентите получиха възможност и да прекарат време навън. Всички възрастни хора изявиха желание тези срещи да се организират по-често.

Проектът привлече вниманието на националните ни медии като Bulgaria on Air и Nova News, като бе осъществен репортаж, който може да видите ТУК, както и интервю с Калина Екова, която ръководи проекта, което може да видите ТУК. Медийните изяви повишават осведомеността върху проблемите на хората с деменция, както и нуждата от качествена грижа за тях.

Организации във и извън България също изявиха интерес към проекта, като се очаква след приключването му да се потърсят възможности за развиването му.

През септември ще се организира и среща със заинтересовани страни от България, на която сдружението ще разкаже повече за проекта и ще представи краен доклад със събраната информация по време на проекта.

 Повече за проекта може да прочетете ТУК.