„Да надбягаме деменцията заедно“, за да отбележим Световния месец на Алцхаймер

На 21-ви септември отбелязваме Световния ден на Алцхаймер, чрез който се поставя фокус върху предизвикателствата, пред които са изправени хората с деменция, и за необходимостта от превенция и ранна диагностика. Също така се обръща внимание на стигмата и необходимостта от подкрепа.

Целият септември се отбелязва като Световен месец на Алцхаймер и всяка година има тематична кампания. Темата за 2022 г. е „Опознай деменцията, опознай болестта на Алцхаймер“ с акцент върху подкрепата след поставяне на диагнозата.

За отбелязване на Световния месец на Алцхаймер на 1 октомври от 09.00 часа в Южния парк в София сдружение “Алцхаймер България” за трета поредна година ще се включи с кауза за здравна превенция чрез спорт в редовното съботно 5 км бягане, организирано от “5kmrun”.

Бягането с кауза „Да надбягаме деменцията заедно“ се превърна вече в традиция за сдружението и е заредено с посланието „здравна превенция чрез спорт“. Тази инициатива цели насърчаването на регулярни любителски бягания в парка, чрез които да се помогне на дементно болните и техните семейства, в ролята им на болногледачи в няколко направления:

          превенция чрез спорт;

          забавяне на темпа за развитие на болестта;

          социално общуване;

„Здравна превенция чрез спорт“ е посланието, с което искаме да отбележим световния ден на болните от Алцхаймер, който е на 21-ви септември, съпътстващ от още два дни посветени от международната общност на физическото и психическо здраве – Международния ден на възрастните хора (1ви октомври) и Световния ден за психично здраве (10ти октомври).

Болестта на Алцхаймер и други форми на деменция е предизвикателството на 21 век за всички страни със застаряващо население, между които е и България. У нас хората с деменция са над 100 000, като половината от тях са с Алцхаймер. Най-малко 5% от хората над 65-годишна възраст страдат от Алцхаймер. Имайки предвид прогресивното застаряване на населението на целия на България (и на цяла Европа), болните от Алцхаймер и други форми на деменции постоянно се увеличава. В Европейския съюз са регистрирани над 7 милиона хора с деменция, като прогнозите са, че броят им ще се удвои във Западна Европа и утрои в Източна Европа.

В повечето европейски страни здравните, социалните и пенсионните системи се подготвят за предизвикателството на 21. век, като осигуряват необходимите ресурси (човешки, финансов и психологически) за достойния живот на болните и техните семейства.

В световен мащаб учените все още не могат да намерят лек за различните форми на деменция и Алцхаймер, но в едно са категорични: спортът като превенция може да забави или дори да предотврати заболяването. Редовното водене на здравословен начин на живот и спортуването намалява значително рисковете от различни форми на деменция и Алцхаймер.

Бягайте с нас 1-ви октомври, за да надбягаме деменцията заедно и да отбележим Световния месец на Алцхаймер!