ГС „Алцхаймер – България“ се включи в репортаж на БНР – „Радио Пловдив“ на тема: „EU ресурси за Алцхаймер в COVID-19 среда“

ГС „Алцхаймер – България“ се включи в репортаж на Екатерина Костова в радиопредаването „Рестартирай Европа“ на БНР – „Радио Пловдив“ на тема: „EU ресурси за Алцхаймер в COVID-19 среда“.

В него слушателите бяха запознати с проблема с нарастващия брой хора, страдащи от болестта на Алцхаймер и деменцията, със самата болест и с допълнителните проблеми, които се появиха пред хората с деменция с настъпването на пандемията от COVID-19, а с нея – и необходимостта от изолация.

В репортажа участваха: представител на семействата, които се грижат за човек с деменция, проф. Пенка Атанасова, началник на Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Св. Георги“, в която се диагностицира Алцхаймер, евродепутатът Цветелина Пенкова, а от сдружението – Ирина Илиева, изпълнителен секретар в него.

Ирина Илиева разказа за изолацията както на болните, така и на близките им, които не могат да се събират на организираните от сдружението Алцхаймер-кафета. В репортажа тя наблегна и на нуждата от Национална стратегия за деменциите и нуждата от кадри:

„Трябва да има Национален план, както има за други социални заболявания. И много по-добра координация между здравни и социални служби. И повече обучени кадри.“

Евродепутатът Цветелина Пенкова пък коментира по темата за европейските стратегии и специалната група за подкрепа на болните с Алцхаймер в европарламента. Тя поясни, че организациите за Алцхаймер в момента получават ресурси за дейности в подкрепа на болните и семействата им, както и за информационни кампании, чрез три европейски програми: Европейският социален фонд, Програмата за граждани, равенство, права и ценности и Европа в подкрепа на здравето. Спомена се и проблемът, за който Алцхаймер Европа алармира, а именно че неправителствените организации са останали извън новата програма за здраве – “EU for health”.

Благодарим за поканата! Дискусиите за деменцията и трудностите, които причинява на болните и семействата им, са от голямо значение за повишаването на обществената чувствителност и търсенето на механизми за справяне с проблема.

Запис от репортажа може да видите ТУК