ГС „Алцхаймер – България“ се включи в Седмицата, посветена на информираността за мозъка

ГС „Алцхаймер – България“ се включи в Седмицата, посветена на информираността за мозъка, с кампания в социалните мрежи за повишаване на осведомеността относно превенцията на деменцията. В периода 13-ти до 19-ти март бяха представени факти, свързани с деменцията, и съвети за превенция.

В последния ден от седмицата ще обобщим съветите, които споделихме, в духа на насърчаване на отворения диалог за превенция на невродегенеративните заболявания и нашето активно участие в този процес!

Доказано е, че повечето случаи на деменция се проявяват със смесена патология – съдова и невродегенеративна, тъй като сърдечно-съдовото ни здраве играе важна роля за развитие или намаляване на риска ни от деменция. Специфични рискови фактори, като инсулт, диабет, хипертония и сърдечно-съдови заболявания, които са по-често срещани в определени етнически общности, но и характеризират естествения процес на стареене, както и разлики в диетата, тютюнопушенето, физическата активност и генетична предразположеност, обясняват повишените случаи на деменция.

Именно затова промените в начина на живот като здравословното хранене, физическата активност, отслабването при хора с наднормено тегло, и спирането на тютюнопушенето при пушачи, предотвратяват съдовата деменция и са изключително важни и модифицируеми рискови фактори, на които всеки човек може да започне да обръща внимание постепенно в ежедневието си, за да остарее по по-активен и пълноценен начин.

Едно от нещата, които можем да направим, за да намалим риска от деменция, е да се ангажираме повече с умствени дейности, които увеличават количеството и сложността на информацията, която трябва да се обработва бързо, тъй като те подобряват капацитета и ефективността на мозъка, и здравето на мозъчната тъкан. Социалните контакти с роднини и приятели, колеги, групи по интереси, както и новите запознанства, също имат доказано положително влияние върху мозъка, тъй като ангажират голяма част от него, включително центровете за внимание, памет, емоции и други.

Други изключително полезни дейности, които способстват за по-високо качество на живот в напреднала възраст и намаляване на риска от заболявания като болестта на Алцхаймер, са спортуването и двигателната активност. Практикуването на упражнения подобрява паметта, уменията за разсъждаване, преценката и мисловните умения на хора с лека болест на Алцхаймер, както и забавя появата на симптоми при хора с генетичен риск от развитие на болестта на Алцхаймер. Дори леки физически активности като редовни разходки, ходене пеша до магазина и градинарство могат да намалят риска от деменция.

Всички тези занимания увеличават така наречения ни „когнитивен резерв“: увеличена устойчивост на мозъка и способност да намира нови начини да изпълнява функциите си, въпреки неврологичните промени, свързани не само с деменцията, но и с нормалния процес на стареене, други неврологични заболявания и травми. Ползите от по-висок когнитивен резерв са толкова големи, че могат да обяснят защо измежду пациенти със сходни промени в мозъчната тъкан, причинени от болестта на Алцхаймер, някои хора проявяват симптоми на деменция в много по-малка степен.

Подобни открития в науката подчертават необходимостта от фокусиране на научните усилия и обществени политики към насърчаване и способстване на достъпни дейности и начини, чрез които всеки гражданин да може да намали риска си от деменция и остарее по по-пълноценен начин. Вълнуващо е, че дори при наличието на генетичен риск, имаме силата да намалим риска си от едно от най-предизвикателните състояния на нашето време чрез малки, но ефективни промени в ежедневието си.

Да четем повече вестници, да играем шах с близките си, да въведем повече свежи продукти в диетата си и вместо да вземем градски транспорт, да ходим една спирка пеша всеки ден. А вие коя от тези дейности ще въведете в ежедневието си?

Сдружението изказва благодарностите си на нашите прекрасни доброволци, които подготвиха материалите:

  • Ангелина Кънчева, докторант по прецизна медицина към Университета в Глазгоу със стипендия за обучение от Медицинския изследователски съвет във Великобритания. Докторският й проект цели да опише пълния клиничен фенотип на цереброваскуларната болест на малките съдове.
  • Ивана Кънчева, магистър по когнитивна невронаука от Университета в Утрехт и стажант по проект за церебралносъдовата реактивност в стареенето и фронтотемпоралната деменция към Университета в Кеймбридж
  • Теодора Петрова, магистър по биомедицина от Каролинска институт, Швеция, съавтор на научен труд на тема „Холинергична дисфункция при невродегенеративни заболявания „, обучаващ се интегративен психотерапевт. 
  • Георги Мерджанов и VbrandVisuals, които са дизайн екипа на ГС „Алцхаймер – България“ и се включиха в подготовката на визуалните материали в кампанията “Brain Awareness Week”. Повече за дизайн екипа: ТУК и в LinkedIn

Повече за световната кампания “Brain Awareness Week” може да научите: ТУК

Може да разгледате кампанията на сдружението в социалните ни мрежи: Facebook, Instagram и Linkedin