ГС „Алцхаймер – България“ взе участие в Първата световна конференция за пациенти, организирана от Световния пациентски алианс

Световният пациентски алианс проведе първата Световна конференция за пациенти в Рим, Италия, от 14-ти до 16-ти октомври, която събра на едно място представители от пет континента на различни национални и международни пациентски организации, както и фармацевти, лекари  и пациенти. Представители на гражданско сдружение „Алхаймер – България“ също присъстваха на конференцията.

Темата на конференцията беше „Новото нормално, новите предизвикателства пред пациентите“. По време на конференцията бяха засегнати теми, отнасящи се до световното пациентско общество, промените и предизвикателствата, с които се сблъскват пациентите, в следствие от COVID  пандемията, както и други, сред които възможностите и пречките пред универсалното здравно покритие.

Членовете на Алианса имаха възможност да се запознаят помежду си и да обменят важен опит, както и да обсъдят бъдещите стъпки в развитието на СПА:

„След приблизително три години на живот в глобална пандемия, фокусът върху грижите и сигурността на пациентите е от изключително значение“ казва Андрю Шпигел, председател на Световния Пациентски Алианс. „Вълнуваме се от възможността да се съберем на едно място като общност на пациентските организации, за да си сътрудничим в решаване на настоящите проблеми пред пациентите,но и в името на бъдещите поколения“.

Представителите на сдружението се запознаха с общите световни пациентски проблеми и осъществиха контакти с представители на различни организации и фирми, с които обсъдиха тези и други предизвикателства пред пациентите днес.

Повече за самата конференция и участниците в нея може да намерите на официалния сайт на Световния пациентски алианс ТУК.