Гражданско сдружение „Алцхаймер – България“ се включи за пета поредна година в бягането, организирано от „5 km RUN” в град София, България.

Let's outrun dementia together

Здравейте, казвам се Зорница Карагьозова и съм член на Гражданско сдружение „Алцхаймер – България“ и член на EDCWG. Искам да споделя за една от инциативите, каята нашето сдружение проведе в София, България през месец октомври 2023 г.

На 7 октомври сдружение „Алцхаймер – България“ за пета поредна година се включи в редовното съботно 5-километрово бягане, организирано от „5kmrun“. Традиционно, бягането, посветено на деменцията, се провежда в първата събота на месец октомври и се явява естествено продължение на отбелязването на 21-ви септември като Международен ден на болните от Алцхаймер и 1-ви октомври като Международен ден на възрастните хора.

„Здравна превенция чрез спорт“ и „Да надбягаме деменцията заедно!“ – това бяха слогъните, които обединиха не само членовете на Гражданско сдружение „Алцхаймер – България“, доброволци към сдружението от други градове на България, техни близки, приятели, поддръжници, но и напълно непознати хора, достигнали до идеята, че спорта, движението, физическата активност и в частност бягането, могат да бъдат вид превенция срещу много заболявания, включително Алцхаймер и другите видове деменции. Също така, тази инициатива имаше за цел да насърчи създаването на приятелска и разбираща социална среда за дементно болните и близките им, които полагат ежедневна грижа за тях.

В бягането взеха участие общо 370 души. Най-младите участници бяха във възрастовата група 8-14 г., а най-възрастните – на 80-84 години. Раздадоха се 200 тениски, брандирани с логото на сдружение „Алцхаймер – България“ и слогъните.