В България за първи път стартира инициативата – музикалнотерапевтична група „Музика за спомени”

Музика за спомени

Досега в България музикалнотерапевтичните сесии в подкрепа на хората, живеещи с болестта на Алцхаймер и деменция, дори в присъствена форма, са много рядко срещано явление, а в днешно време, поради ограниченията, свързани с разпространението на COVID-19, провеждането им фактически е невъзможно. Принудителната дълга изолация е наложила отпечатък върху психиката на всеки, но това особено се отрази върху емоционалното състояние на болните с психични заболявания.

Точно по тази причина двама сертифицирани музикални терапевти, членове на Българската ассоциация по музикотерапияРосица Николова и Яна Николова, с подкрепа на Гражданско сдружение „Алцхаймер–България” са решили да стартират, за първи път в България, онлайн инициатива – музикалнотерапевтична група „Музика за спомени”, която има за цел да мобилизира емоциите, комуникативните умения и паметта на хората с Алцхаймер и деменция и да създаде пространство, където участниците чрез пеене могат да изразят чувствата си, да общуват, да придобият увереност в себе си  и като резултат –  да подобрят качеството си на живот.

Подготвена е примерна програма: популярни хитове от различни години и стилове, включващи голям раздел от стари градски песни (малко познати днес, но изключително популярни в България през първата половина на XX век).

Музикалнотерапевтичните срещи продължават един час и се провеждат два пъти месечно, в определено време. Сесиите са структурирани и насочени конкретно към хората с деменция и Алцхаймер. Те започват с песен за „Здравей, добре дошъл!“. Специално внимание се отделя на всеки един от участниците и дихателните упражнения на фона на релаксираща музика, което е прекрасен начин да вдъхне спокойствие на болните и да се подобри работата на белите дробове. В заниманията са включени различни активности като ритмични движения и танци, съобразени с възможностите на участниците.

Подборът на песните и на музиката е съобразен с възрастта и ответната реакция (предпочитанията) на участниците. Редуват се бавни с по-ритмични мелодии. Сесиите включват широк набор от различни жанрове: класика, стари градски песни, патриотични, обичани естрадни хитове от времето на младостта на участниците, както и разбира се, народните песни, които винаги се възприемат емоционално от българите.

Въпреки притесненията относно общуването онлайн, от обратната връзка на близките на участниците в сесиите „Музика за спомени“ става ясно, че след срещите, възрастните хора се чувстват по-ободрени, имат по-добро настроение, придобиват усещането, че са част от една общност, и с желание очакват предстоящи срещи.

Музиката е част от превенцията при болестта на Алцхаймер и деменция. Тя спомага за поддържане на емоционалното здраве и снижава нивата на депресия. Като заключение, привеждаме думите на дъщерята на една от дамите, казани след приключване на сесията:

Виждайки щастието в очите им, усмивките по лицата им, ентусиазма на всички без изключение в групата, у мен се събуждат очаквания и вяра, че за тях има надежда …

Дати на сесиите:
02 май, неделя – 15.00 до 16.00
16 май, неделя – 15.00 до 16.00
13 юни, неделя – 15.00 до 16.00
20 юни, неделя – 15.00 до 16.00

Повече информация: ТУК и на тел. 0896330728 – Яна