Ангелина Кънчева за здравето на мозъка и Фестивала на дълголетието Forever Young

Ангелина Кънчева, докторант по прецизна медицина в Университета в Глазгоу и доброволец към сдружение Алцхаймер България, беше гост в предаването „Футуризъм“ на Bloomberg TV Bulgaria, където разказа за важността на здравето на малките кръвоносни съдове на мозъка, нови методи за диагностика на невродегенеративни заболявания (кръвни биомаркери), както и ролята на новите технологии и изкуствения интелект в клиничната неврология.

Болестта на малките кръвоносни съдове на мозъка може да се прояви по много начини, като най-сериозните прояви са мозъчен инсулт и деменция. Част от другите проявления включват невропсихологични проблеми, като депресия и апатия, както и дихателни проблеми, проблеми с движението и моториката, инконтиненция на урина, проблеми със съня, и така нататък. 

Що се касае диагностицирането на деменция в клиничната практика, в момента се използват различни видове биомаркери – образна диагностика (ядрено-магнитен резонанс, позитронно-емисионна томография, магнето- и електро-енцефалографии) и измервания в цереброспиналната течност, които, обаче, са инвазивни и не са широко достъпни. От сравнително скоро, вече имаме и кръвни биомаркери, които могат да се използват за измерване на нивата на патологичните белтъци, характерни за болестта на Алцхаймер – протеина бета амилоид и фрагменти на протеина тау.

Две нови големи клинични проучвания ще използват допълващи се подходи, за да тестват нови кръвни биомаркери за ранна диагноза на деменция. Проучването READ-OUT ще бъде ръководено от д-р Ванеса Реймонт, клиничен изследовател в Оксфордския университет. Нейният екип ще тества множество установени и нови кръвни тестове за измерване на редица видове деменции – болест на Алцхаймер, съдова деменция, фронтотемпорална деменция и деменция с телца на Леви. Планът е в проучването да участват 3000 здрави доброволци и да се изследва дали кръвните тестове могат да помогнат различните видове деменции да се идентифицират в ранен етап, когато очевидни клинични симптоми, които изискват медицинско внимание, все още не са на лице.  В това проучване има и българско участие в лицето на д-р. Иван Койчев, който е старши клиничен изследовател в Оксфорд.


Второто проучване ще бъде ръководено от учени базирани в Лондонския университетски колеж. Тяхното проучване ADAPT ще се фокусира върху най-обещаващия нов кръвен тест за болестта на Алцхаймер, който измерва нивата на протеин, наречен p-tau217. Изследователите ще проведат клинично проучване, за да разберат дали измерването на p-tau217 в кръвта подобрява диагностицирането на болестта на Алцхаймер както при хора с ранна деменция, както и при тези, които започват да развиват познавателни проблеми, но все още нямат поставена диагноза. 

Ангелина е и един от лекторите на Forever Young: Фестивал на Дълголетието, който ще се проведе на 26-ти октомври в София – най-мащабното събитие на Балканите за дълголетие, което ще посрещне 30+ водещи здравни експерти, 1000+ участници и ще предостави 30+ образователни лекции и панели относно най-новите научни методи за забавяне на стареенето и удължаване на продължителността на живота: https://longevityfest.net/. Щастливи сме да си партнираме с фестивала, като съвместната ни дейност ще бъде фокусирана върху ранна диагностика и превенция на заболявания, увреждащи мозъка и познавателните способности. По покана на сдружението, д-р Иван Койчев също ще изнесе лекция по време на фестивала.

Можете да следите новостите около Фестивала на Дълголетието във Фейсбук, Инстаграм и на интранет страницата на събитието.